Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

22219459_10154961368535754_2096110531_o
21 septembrie, 2017
activitati

21 septembrie: Zi de Acţiune pentru combaterea discursului instigator la ură împotriva musulmanilor

21 septembrie: Ziua Internaţională a Păcii şi

Ziua de Acţiune pentru combaterea discursului instigator la ură împotriva musulmanilor

În 2013, Consiliul Europei a lansat Campania împotriva Discursului Instigator la Ură (No Hate Speech Movement) menită să atragă atenția asupra fenomenului de instigare la ură în mediul online. Campania a beneficiat de sprijinul Directoratului de Tineret al Consiliului Europei, Parlamentului European și al tinerilor europeni prin structuri reprezentative la nivelul fiecărei țări prin organizarea Comitetelor Naționale de Coordonare din care fac parte ONG-uri de tineret de drepturile omului, ministerele de resort şi alte instituţii cu activitate relevantă în domeniu. În România Campania No Hate Speech Movement este derulată la iniţiativa şi cu sprijinul Ministerul Tineretului şi Sportului din România, alături de membrii Comitetului Naţional de Coordonare a campaniei. Mai multe Zile de Acţiune, pe diferite tematici, sunt implementate în fiecare an, 21 septembrie fiind dedicată prevenirii şi combaterii discursului instigator la ură împotriva musulmanilor. Sloganul acestei Zile de Acţiune este „Haideţi să pornim o conversaţie despre…”

cover photo

Potrivit studiului online realizat de Departamentul de Tineret al Consiliului Europei în 2012, musulmanii sunt a doua cea mai frecventă ţintă a discursului instigator la ură. În 2017 această situaţie nu s-a schimbat.

Raportul anual din 2016 al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) arată că în Europa argumentele anti-musulmane nu mai sunt limitate la marginea societăţii şi sunt acum îmbrăţişate de asemenea de politicieni principali, ceea ce duce la creşterea discursului populist xenofobic.

ECRI raportează că musulmanii continuă să resimtă dicriminarea în diferite domenii ale vieţii sociale, inclusiv în ceea ce priveşte mediul educaţional, angajarea sau găsirea unei locuinţe, o discriminare manifestată prin discurs instigator la ură, prin violenţă sau prin a fi bănuit automat de către autorităţi de comiterea unor infracţiuni, pur şi simplu datorită apartenenţei la un anumit grup etnic sau religios. Femeile musulmane care poartă simboluri religioase vizibile, precum eşarfa cu care îşi acoperă capul, sunt în mod deosebit vulnerabile în faţa discriminării multiple şi intersectoriale bazate pe gen şi religie.

Raportul evidenţiază faptul că astfel de experienţe negative pot întreţine sentimente de izolare resimţite de membrii unei comunităţi mai mari şi îngreunează drumul spre societăţi incluzive. De asemenea, astfel de experienţe negative contribuie la dezintegrarea valorilor umane, precum non-discriminarea, toleranţa, libertatea religiei, solidaritatea şi egalitatea.

Echipa No Hate Speech Movement a organizat pentru prima dată Ziua de Acţiune pentru combaterea discursului islamofobic instigator la ură în 2014. Anul acesta, echipa organizează Ziua de Acţiune pentru combaterea discursului instigator la ură împotriva musulmanilor cu ocazia Zilei Internaţionale a Păcii.

Concentrându-se pe persoanele afectate de discurs instigator la ură în detrimentul axării pe frica faţă de Islam şi conotaţiile negative subsumate, colegii noştri din campania europeană No Hate Speech Movement doresc să spargă dihotomia crescândă între „noi” şi „ei” care s-a dezvoltat în discusul public în multe ţări (conform Raportului anual al ECRI din 2016). Discursul populist xenofob înfăţişează o legătură inexistentă între refugiaţi, credinţa musulmană şi atacurile teroriste recente din Europa. Această retorică xenofobă simplistă nu reflectă realitatea în care refugiaţii de diferite confesiuni religioase se regăsesc în căutare de adăpost sigur în faţa războiului şi conflictului. Aproape toţi musulmanii trăiesc în mod paşnic în comunităţile lor de zeci de ani, uneori de secole, iar cele mai recente atacuri teroriste au fost comise de cetăţeni ai ţărilor afectate de aceste atacuri.

Pe 21 septembrie, Ziua Internaţională a Păcii, echipa No Hate Speech Movement lansează un apel pentru dialog pozitiv cu musulmanii în Europa. Dialogul poate scădea incidenţa stereotipurilor şi prejudecăţilor şi poate întări naraţiunile alternative şi de combatere care demască şi demitizează discursul instigator la ură şi naraţiunile xenofobe pe care acesta din urmă este fundamentat.

În fiecare an, Ziua Internaţională a Păcii este comemorată în lume pe 21 septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi ca fiind dedicată idealurilor de pace, atât între naţiuni, cât şi între oameni. Ziua Internaţională a Păcii a fost instaurată în 1981 prin rezoluţia 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru a coincide cu deschiderea sesiunii sale, care a avut loc anual în a treia zi de joi a lunii septembrie. Prima Zi a Păcii a fost celebrată în Septembrie 1982. În 2001, Adunarea Generală a votat în unanimitate rezoluţia 55/282, care a stabilit data de 21 septembrie drept ziua anuală a non-violenţei şi a încetării focului. Naţiunile Unite invită toate statele şi toţi oamenii să marcheze în mod onorific încetarea ostilităţilor pe parcursul acestei zile şi totodată să comemoreze Ziua prin educaţie şi creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei pe tematici şi probleme referitoare la pace. Tema din 2017 este „Împreună pentru pace: respect, siguranţă şi demnitate pentru toţi.”

Echipa No Hate Speech Movement profită de această ocazie pentru a promova naraţiuni, idei pozitive referitoare la musulmani şi Drepturile Omului. Dialogul şi toleranţa inter-religioasă sunt bazele pentru crearea de legături în societate acolo unde există diviziuni, pentru a pune sub semnul întrebării discursul instigator la ură care alimentează conflictele şi pentru a lucra pentru pace. Haideţi să pornim o conversaţie…

Obiectivele Zilei de Acţiune sunt următoarele:

Nota conceptuală a acestei Zile de Acţiune a No Hate Speech Movement se regăseşte, în limba engleză, aici, precum şi pe site-ul campaniei No Hate Speec Romania, aici.

Pentru idei de acţiuni şi activităţi offline ce pot fi organizate cu şi pentru tineri cu ocazia Zilei Internaţionale a Păcii, puteţi accesa acest link.

Pentru idei de acţiuni online pentru combaterea discursului instigator la ură împotriva musulmanilor pe 21 septembrie, puteţi accesa acest link.

FB logo - Fara Ura

În România trãiesc, conform recensãmântului din 2011, 64 337 musulmani de diferite etnii, atât în mediul urban (49 795), cât şi în mediul rural, cu precãdere în sud-estul ţãrii, în Ilfov şi în Bucureşti, dar şi în Cluj Napoca sau Iaşi. Potrivit celui mai recent raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România (lansat în 2017 de colegii noştri de la Active Watch, membri ai Comitetului Naţional de Coordonare şi disponibil la secţiunea “Blog – Studii” şi pe site-ul nostru), arată că “din punctul de vedere al celor mai expuse categorii la discursul instigator la ură, numărul cel mai mare de sesizări în baza cărora au fost luate hotărâri de către Colegiul Director [al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, invitat permanent al Comitetului Naţional de Coordonare a campaniei No Hate Speech Romania, n.r.] a privit romii (28), urmați la mare distanță de femei (8), musulmani și persoane cu dizabilități (câte 7 sesizări pentru fiecare categorie), maghiari (6) și evrei și persoane vârstinice (câte 4 sesizări pentru fiecare categorie). “

Puteţi urmări campania No Hate Speech Movement din România online, pe Facebook („No Hate Speech Romania”), pe Twitter (@NoHateSpeechRo), pe website (www.nohatespeech.ro), precum şi offline, luând parte la evenimente implementate în comunitatea dvs.de către voluntarii campaniei sau organizând chiar dvs. un astfel de eveniment pentru prevenirea şi combaterea discursului instigator la ură.

I.D.