Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

37607159_10155646517045754_815215411602653184_n
22 iulie, 2018
activitati

22 iulie: Ziua de Acţiune dedicată victimelor infracţiunilor motivate de ură

22 iulie: Ziua de Acţiune dedicată victimelor infracţiunilor motivate de ură

“A luat-o la fugă.
Pe deal în sus, traversând zona acoperită cu muşchi. Cizmele de cauciuc s-au scufundat în pământul umed. Podeaua pădurii a tresăltat sub picioarele ei.
Văzuse totul.
Îl văzuse trăgând şi pe băiat prăbuşindu-se.
“Nu vom muri azi, fetelor”, le spusese ea celor două prietene care o însoţeau. “Nu vom muri azi.”
Dar s-au auzit mai multe împuşcături. O rafală rapidă; pauză. Apoi o nouă serie.
Ajunsese pe Poteca Iubirii. În jurul ei, oamenii alergau, încercând să găsească ascunzători.
(…)
Împuşcăturile se auzeau mai clar.
Cine trăgea? Câţi erau?
S-a furişat de-a lungul Potecii Iubirii. Încolo şi încoace. Era multă lume. Deja era prea târziu să mai fugă.
“Să ne culcăm la pământ şi să facem pe morţii”, a spus un băiat. “Culcaţi-vă în nişte poziţii ciudate, să creadă că suntem morţi.”
(…)”

Aşa începe cartea “Unul dintre noi”, care relatează masacrul de la Utøya (Norvegia) din 22 iulie 2011, cel care a inspirat campania No Hate Speech Movement implementată de Consiliul Europei inclusiv în România.
CC: Ministerul Tineretului și Sportului-România


“Considerată o capodoperă, cartea jurnalistei Åsne Seierstad se impune ca o lectură esenţială pentru cine vrea să înţeleagă vremurile pe care le trăim.”

“În 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis şaptezeci şi şapte de conaţionali norvegieni într-un atac terorist care a şocat lumea. După devastatorul eveniment, au început să curgă inevitabilele întrebări. Cum s-a putut întâmpla aşa ceva? De ce s-a întâmplat asta? Şi cine este Anders Breivik?

O carte palpitantă, zguduitoare şi esenţială, “Unul dintre noi” este relatarea unui masacru şi un studiu al răului. Dar este şi o poveste despre comunitate versus izolare, speranţă versus respingere, iubire versus fanatism — şi un memorial zguduitor al celor care şi-au pierdut vieţile.”

“Evenimentele din existenţa lui Anders Behring Breivik de până la fapta oribilă pe care a comis-o se pot regăsi, mai mult sau mai puţin, în viaţa fiecărui om; el a fost şi este unul dintre noi.
Pentru a putea înţelege o culltură, trebuie să te poziţionezi în afara ei; pentru a vedea un individ, trebuie să te poziţionezi în afara lui. Aceasta este dualitatea ce caracterizează cartea “Unul dintre noi”, în special atunci când Seierstad scrie despre crimele săvârşite pe insulă, pe care le descrie precis, explicit şi tehnic, fără sentimentalism, dar distanţându-se de tot ce se află dincolo de traiectoriile gloanţelor şi de poziţiile corpurilor celor ucişi. Rezultatul este că Utøya şi 22 iulie capătă un nou sens pentru mine atunci când citesc cartea. Din nou, acea zi devine ceva concret, nu un fenomen, nu un argument într-o dezbatere politică, ci un corp fără viaţă aplecat deasupra unei pietre la marginea apei. Şi din nou, plâng. Pentru că acel corp are un nume, aparţinea unui băiat pe care-l chema Simon. Avea doi părinţi şi un frate mai mic. Ei îl vor plânge pentru tot restul vieţii.” (Karl Ove Knausgård, The New Yorker)


Cartea este tradusă din limba norvegiană în limba română de Simina Răchițeanu şi a fost lansată recent la Bookfest – Salonul Internațional de Carte, fiind disponibilă în librării.

#FărăUră → #NoHate → #NoHateSpeech → #NoHateCrimes

I.D.