Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

Analiza 2016 - DIU RO si MD - coperta 1 - v patrata
20 februarie, 2017
activitati

Analiză: discursul instigator la ură din România şi Republica Moldova

Între 7-8 decembrie 2016, la Cluj Napoca, a avut loc o activitate transfrontalieră între România şi Republica Moldova, sub forma unei mobilităţi individuale, pentru a analiza caracteristicile discursului instigator la ură şi metode de identificare a acestor elemente în discursurile politice (cu exemple concrete recente din campaniile electorale prezidenţiale din cele două ţări).

De asemenea, în aceste zile s-a analizat şi situatia cadrului legal din cele două ţări cu privire la discursul instigator la ură, mecanisme instituţionale şi iniţiative ale societăţii civile, elemente de violenţă electorală, precum şi posibilitatea dezvoltării unui proiect de lege pentru contracararea acestui tip de discurs în Republica Moldova.

Expertul din partea Republicii Moldova a fost Irina Corobcenco din partea Asociaţiei Promo-LEX, iar din partea României au participat Zsuzsanna Kacso (Peace Action, Training and Research Institute of Romania – PATRIR) şi Irina Drexler (coordonator naţional al campaniei No Hate Speech Movement în România).

Aceasta mobilitate individuală pentru experţi din Republica Moldova şi România este o activitate FOND susţinută financiar de MAE prin RoAid şi UNDP.


Analiza 2016 - DIU RO si MD - coperta 1 - v portrait

Rezultatele celor două zile de discuţii se regăsesc în documentul ataşat (disponibil atât pe site-ul PATRIR – aici, cât şi pe site-ul Promo-LEX, aici), iar câteva poze de la întâlnirile de lucru se regăsesc pe pagina de Facebook a campaniei “Fără Ură” împotriva discursului instigator la ură din România / No Hate Speech Romania, aici.

#FărăUră → #NoHate → #NoHateSpeech

 

I.D.