Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

nhsm-stop-antisemitism-fb-logo
9 noiembrie, 2016
activitati

Antisemitism în România?

În fiecare an, pe data de 9 noiembrie se sărbătorește Ziua internațională împotriva fascismului și antisemitismului. Anul acesta, Consiliul Europei a încurajat ca ziua de 9 noiembrie să fie o zi de acțiune împotriva discursului instigator la ură cu accente antisemite. Puțină informație de backgroud: în urmă cu exact 78 de ani, în aceeași zi a anului 1938, în Germania, începea ceea ce avea să fie cunoscută în istorie ca Noaptea de cristal, Kristalnacht, unul dintre cele mai extinse pogromuri împotriva evreilor. Peste 400 de persoane au fost omorâte în bătaie și aproximativ 8000 de magazine au fost distruse de cetățeni sprijiniți de diverse elemente ale statului: celebrele trupele SS și SA (Sturmabteilung).

Dacă sunteți printre cei care în momentul de față se întreabă ce treabă avem noi, românii, cu pogromurile și de ce trebuie să aducem vorba în România anului 2016 despre Kristalnacht, de ce să nu-i lăsăm doar pe germani să-și facă curățenie în istorie și să vorbească împotriva antisemitismului, răspunsul este simplu: România a fost implicată în timpul celui de-al doilea război mondial în moartea a peste 200.000 de evrei[1] și prea puțini români știu despre acest lucru.

Un fapt incontestabil: de când au trecut zilele de „glorie” în care Partidul România Mare se folosea de animozitatea ancestrală a românilor față de evrei ca să atragă voturile naivilor, discursul de ură împotriva celor din urmă este rar întâlnit în mainstream. În același timp, în Europa, ultimii ani au fost martori la o creștere a frecvenței discursului antisemit. Putem spune că noi, românii, am evoluat, că o ducem bine. Dar ne-am păcăli singuri!

Da, la nivel discursiv, antisemitismul nu mai e atât de vizibil în România, însă autoritățile statului nu fac suficient de multe ca să-l combată atunci când apare. Legislația din țara noastră încadrează ca faptă penală negarea Holocaustului sau promovarea simbolurilor naziste și fasciste și cultului persoanelor vinovate de crime împotriva umanității. Cu toate acestea, în 2014, din cele 64 de cauze penale deschise pe acest subiect, abia 20 au fost soluționate, și niciuna nu a fost trimisă în judecată[2]. Practic, justiția s-a oprit la nivelul procurorilor. În 2015, un lider județean de partid posta pe Facebook o fotografie cu Adolf Hitler, pe care o însoțea cu textul „Începe să-mi fie dor de unul dintre cei mai puternici lideri ai omenirii!”, iar un rapper bucureștean publica, pe aceeași rețea e socializare, o poză dintr-un studio în care pe tavan apărea o zvastică. Nu știm încă dacă autoritățile au reacționat. Așteptăm lansarea celui de-al doilea Raport anual cu privire la discursul instigator la ură în România, lansare care va avea loc la începutul anului viitor. De asemenea, dacă în multe țări din UE poliția și procurorii beneficiază de cursuri obligatorii care să-i ajute să înțeleagă și să recunoască infracțiunile motivate de ură (inclusiv unele forme ale discursului instigator la ură), la noi astfel de demersuri sunt firave și ocazionale.

Synagogue-Cluj-Napoca-Romania-4-NHSM-focus-SYNAGOGUE-blurred

Foto: Irina Drexler – Sinagoga Neogolgă din Cluj Napoca

Însă, dincolo de disfuncționalitățile statului, este în puterea fiecărui cetățean să contribuie la curățarea spațiului public de discursurile toxice. Cel mai comod este folosirea butoanelor de raportare puse la dispoziție de majoritatea site-urilor serioase (Facebook, Youtube etc.). Este soluția pe care o recomandăm super-eroilor începători din online. Pentru cei mai experimentați, există opțiunea contra-discursului, adică combatearea, civilizat și cu argumente, a celor care postează mizerii. Până la urmă, este și în puterea noastră, a cetățenilor obișnuiți, să schimbăm lumea!

[1] http://www.inshr-ew.ro/ro/holocaustul-din-romania/victime.html

[2]http://www.activewatch.ro/Assets/Upload/files/Raport%20anual%20cu%20privire%20la%20discursul%20instigator%20la%20ura%202014%20-%202015(1).pdf

Radu Răileanu
Asociaţia ActiveWatch
Membru al Comitetului naţional de coordonare a campaniei No Hate Speech Movement în România


Articolul este disponibil şi în limba engleză, pe site-ul No Hate Speech Movement (aici) şi pe site-ul Foreigners and Friends Magazine (aici).

I.D.

nhsm-ead-9-nov-2016-cover-photo