Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

nhsm-stop-antisemitism-fb-logo
31 octombrie, 2017
activitati

Combaterea discursului antisemit instigator la ură: zi de acţiune

Ziua de Acţiune dedicată prevenirii şi combaterii discursului antisemit instigator la ură

9-10 noiembrie 2017

Discursul antisemit instigator la ură subminează fundamentele drepturilor omului şi constituie o ameninţare directă la adresa democraţiei în Europa, au concluzionat participanţii seminarului dedicat combaterii discursului antisemit instigator la ură organizat de Departamentul de Tineret al Consiliului Europei la Strasbourg în mai 2017.

Antisemitismul (1) persistă în multe state membre, confirmă Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) în raportul său anual din 2016. În unele ţări, politicieni din întregul eşichier politic recurg la o retorică antisemită atunci când comentează pe marginea unor provocări sociale şi economice, agravând problemele. Condamnarea publică a acestui tip de retorică apare rareori.

ECRI avertizează că o dihotomie crescândă între „noi” şi „ei” s-a dezvoltat în discursul public în multe ţări. Acesta caută să excludă oamenii pe baza culorii pielii, a religiei, limbii vorbite sau a etniei. Acest lucru a afectat atât migranţii sosiţi de curând, cât şi grupurile de minorităţi care sunt de multă vreme stabilite în Europa.

Aceste tendinţe, exprimate prin discurs antisemit instigator la ură sau prin alte forme de discurs care instigă la ură, ameninţă drepturile omului pe care cu toţii le avem, precum şi valorile şi instituţiile democratice. Partenerii campaniei au identificat multe exemple de mituri ce dăinuie de secole şi teorii ale conspiraţiilor ce vizează influenţa evreilor asupra problemelor mondiale, fiind invocate de mişcări populiste xenofobe atunci când se aduc critici instituţiilor existente, a companiilor de media şi a organizaţiilor de binefacere care acţionează împotriva discriminării şi în favoarea Drepturilor Omului. Proiectele „Get the Trolls Out” şi „Facing Facts” ale MDI şi CEJI oferă câteva exemple şi unelte de demascare a acestor mituri şi teorii ale conspiraţiilor. În final, astfel de discurs instigator la ură subminează societăţile incluzive şi acceptarea diferenţelor culturale pe baza cărora au fost construite.

Discursul antisemit instigator la ură are de asemenea un impact direct asupra evreilor ce locuiesc în Europa.

Pentru a arăta solidaritate, întărirea educaţiei pentru drepturile omului, punerea sub semnul întrebării negarea Holocaustului, creşterea gradului de conştientizare şi implementarea în mod eficient a legislaţiei anti-discriminare este sigura cale de a merge înainte, au concluzionat participanţii seminarului. Raportul seminarului cu privire la combaterea discursului antisemit instigator la ură oferă:

Toată lumea poate şi trebuie să combată antisemitismul şi discursul antisemit instigator la ură în mediul online şi/sau offline. Participanţii acestui seminar au recomandat:

Cover photo AD 9-10 Nov 2017

Ziua de Acţiune pentru combaterea discursului antisemit instigator la ură, pe 9 şi 10 noiembrie

Această Zi de Acţiune semnalează discursul antisemit instigator la ură şi promovează Drepturile Omului şi diversitatea culturală. În 2017, are o abordare în doi paşi:

Acţiuni pe 9 noiembrie (2):

Acţiuni pe 10 noiembrie:

Alăturaţi-vă acţiunii:

  1. Creşteţi gradul de conştientizare cu privire la persistenţa antisemitismului, a miturilor şi teoriilor conspiraţioniste despre evrei. Raportaţi astfel de mesaje pe Hate Speech Watch şi oferiţi argumente de combatere a acestor mesaje.
  2. Exprimaţi solidaritate, pentru că discursul antisemit instigator la ură vizează pe oricine care promovează drepturile omului, diversitatea culturală şi democraţia
  3. Învăţaţi (voi sau pe alţii) despre valorile şi principiile de drepturile omului pentru a-i ajuta pe tineri să identifice şi să pună sub semnul întrebării discursul antisemit instigator la ură şi negarea Holocaustului şi să promoveze diversitatea culturală şi drepturile omului drept un punct forte pentru societate
  4. Căutaţi să cooperaţi cu alte grupuri sau organizaţii pentru a acţiona împreună cu privire la antisemitism şi toate celelalte forme de exprimare a discursului instigator la ură, prin creşterea gradului de conştientizare, educaţie şi pledoarie pentru legislaţie antidiscriminare eficientă

join AD 9-10 Nov 2017

(1) Definiţia operaţională a antisemitismului, adoptată de Alianţa Internaţională de Comemorare a Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance), este: „Antisemitismul este o anumită percepţie despre evrei, care poate fi exprimată drept ură faţă de evrei. Manifestări fizice şi retorice ale antisemitismului sunt direcţionate către evrei sau indivizi ce nu sunt evrei şi/sau bunurilor acestora, către instituţiile comunităţii evreieşti şi facilităţile religioase ale acesteia.

(2) 9 noiembrie comemorează „Noaptea de cristal”, cunoscută şi drept „Noaptea sticlei sparte” sau „Pogromul din noiembrie,” care este de asemenea considerat de unii istorici drept simbolul începutului Holocaustului. Această noapte din 1938 a implicat o distrugere organizată a mii de afaceri şi case evreieşti în Munchen, precum şi baterea şi uciderea de evrei. Pe parcursul Nopţii sticlei sparte, Goebbels a ordonat „demonstraţii spontane” de protest împotriva cetăţenilor evrei din Munchen. Acest ordin a pus bazele distrugerii de case şi afaceri evreieşti. Poliţiei locale nu i-a fost permis să interfereze cu soldaţii nazişti provocatori, iar cât mai mulţi evrei trebuiau arestaţi, fiind vizaţi pentru a fi deportaţi în lagărele de concentrare. Noapte se numeste „Noaptea de cristal” din cauza numeroaselor ferestre de magazin sparte şi a cioburilor de geam de pe pământ.

Textul poate fi găsit în original, în limba engleză, pe blogul campaniei internaţionale No Hate Speech Movement, aici.

Text: Menno Ettema şi echipa 

Trad.: Irina Drexler

Sinagoga Neologă din Cluj Napoca, noiembrie 2016

Sinagoga Neologă din Cluj Napoca, noiembrie 2016

Urmăriţi-ne PE FACEBOOK şi PE TWITTER pentru mai multe informaţii despre discursul instigator la ură, atât din România, cât şi din alte ţări.

#FărăUră → #NoHate → #NoHateSpeech → #NoHateCrimes

 

I.D.