Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

25 septembrie, 2015
Uncategorized

despre 1

Îngrijorarea cu privire la intensificarea discursului instigator la ură (DIU) față de grupuri vulnerabile din societate a generat mobilizarea unei mișcări globale de combatere a acestuia, No Hate Speech Movement.

Ca răspuns pe teritoriul României, proiectul Switch OFF/ONline Speech face parte din această desfășurare de forțe la nivel internațional, propunându-și să crească nivelul de conștientizare al cauzelor și efectelor negative la care instigarea la ură dă naștere, dar și să scadă incidența lui, în special în mediul online.

Poate printre cele mai mari provocări cu privire la DIU se numără chiar definirea propriu-zisă a acestuia. Deseori confundat cu discriminarea, el reunește, după definiția dată de Consiliul Europei, “toate formele de exprimare care diseminează, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, anti-semitismul sau alte forme de ură bazate pe intoleranță, inclusiv: intoleranța exprimată de naționalismul agresiv sau etnocentrism, discriminare și ostilitate împotriva minorităților, migranților și persoanelor ce sunt descendenți ai imigranților.” Cu toate acestea, instigarea poate îmbrăca multe haine și poate fi găsită în orice fel de activitate.

De unde canalizarea atenției preponderent în zona Internetului? Cum, de obicei, preocupările majore pornesc din raționamente simple, așa și creșterea virulentă a manifestărilor pe marginea DIU poate fi explicată prin faptul că formatorii de opinie și persoanele publice sunt la un device (dispozitiv) distanță de generarea polurilor de opinie, care, din neglijență, capătă dimensiuni alarmante.