Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

Îngrijorarea cu privire la intensificarea discursului instigator la ură (DIU) față de grupuri vulnerabile din societate a generat mobilizarea unei mișcări globale de combatere a acestuia, No Hate Speech Movement.

Ca răspuns pe teritoriul României, proiectul Switch OFF/ONline Speech face parte din această desfășurare de forțe la nivel internațional, propunându-și să crească nivelul de conștientizare al cauzelor și efectelor negative la care instigarea la ură dă naștere, dar și să scadă incidența lui, în special în mediul online.

Poate printre cele mai mari provocări cu privire la DIU se numără chiar definirea propriu-zisă a acestuia. Deseori confundat cu discriminarea, el reunește, după definiția dată de Consiliul Europei, “toate formele de exprimare care diseminează, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, anti-semitismul sau alte forme de ură bazate pe intoleranță, inclusiv: intoleranța exprimată de naționalismul agresiv sau etnocentrism, discriminare și ostilitate împotriva minorităților, migranților și persoanelor ce sunt descendenți ai imigranților.” Cu toate acestea, instigarea poate îmbrăca multe haine și poate fi găsită în orice fel de activitate.

De unde canalizarea atenției preponderent în zona Internetului? Cum, de obicei, preocupările majore pornesc din raționamente simple, așa și creșterea virulentă a manifestărilor pe marginea DIU poate fi explicată prin faptul că formatorii de opinie și persoanele publice sunt la un device (dispozitiv) distanță de generarea polurilor de opinie, care, din neglijență, capătă dimensiuni alarmante.

Deși reglementat prin lege în zeci de țări în lume și în întreaga Uniune Europeană, măsurile specifice luate par a nu fi suficiente în fața noilor mișcări extremiste, atât de dreapta, cât și de stânga, care atacă imigranții, romii și comunitatea LGBT, grupurile cele mai expuse hate speech-ului. Exprimarea tuturor trebuie să fie, într-adevăr, liberă, dar responsabilă față de noi înșine și cei din jurul nostru.

De ce am ales să lucrăm cu oameni din online pentru atingerea obiectivelor noastre și să apelăm la ambasadori de proiect? Pentru că jurnaliștii, bloggeri, vloggerii și – în general – persoanele publice au comunități formate în jurul lor cu care interacționează zilnic, comunități omogene definite de stabilitate și susținere, lucru care face ca propagarea mesajului să fie mult mai facilă, încrezătoare și de impact. Sunt oameni care s-au confruntat cu episoade de hate speech, situându-se atât de partea celor care au judecat, cât și a victimelor. Toți cei care sunt deja sau devin formatori de opinie prin intermediul conexiunii la Internet devin, astfel, conștienți, că subiectul discursului care instigă la ură este real și se întâmplă mai aproape decât credem (atacul Charlie Hebdo, episodul Mihaela Rădulescu, judecarea refugiaților sirieni).

Campania a debutat în luna mai cu conferința Switch OFF/ONline Speech și a continuat cu trainingul “Formatori de opinie și managementul conflictelor în online”, evenimente la care au participat formatori de opinie din targetul proiectului.

Proiectul Switch OFF/ONline Speech este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România cu suma de 66.301 EUR.

Galerie foto