Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

Colaj Irina DREXLER
17 octombrie, 2017
activitati

Dezbatere organizată de MAE şi Institutul “Elie Wiesel”

În mai 2016, Comisia Europeană şi patru platforme majore de comunicare socială (Facebook, Twitter, YouTube şi Microsoft) au adoptat un Cod de conduită cu privire la combaterea discursului ilegal instigator la ură din mediul online. Un an mai târziu, evaluările Comisiei Europene arată că paşi importanţi au fost făcuţi înainte, însă îmbunătăţirea situaţiei nu este încă la cote suficiente, cu siguranţă.
 
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, alături de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România, ActiveWatch şi CERT-RO, au discutat ieri despre măsura în care discursul instigator la ură este o ameninţare pentru Europa astăzi.
 
Cuvinte de bun-venit au fost rostite de către domnul Alexandru Florian (director general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”), de către domnul Victor Negrescu (Ministru delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe) şi de către doamna Maria-Manuela Catrina (Secretar de stat, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale).
 
La dezbatere au luat cuvântul doamna Angela Cristea (Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România), domnul Mircea Toma (Preşedinte al ActiveWatch), domnul Marco Maximilian Katz (Preşedinte al Centrului pentru Monitorizarea i Combaterea Antisemitismului din România), precum şi domnul Daniel Ioniţă (Director în cadrul CERT-RO).Totodată, publicul a fost invitat să ia parte în mod activ la această dezbatere.
Câteva procente îngrijorătoare au fost anunţate publicului, în urma unui nou sondaj realizat de Institutul “Elie Wiesel”. Spre exemplu, ştiaţi că 22% dintre români consideră că evreii ar trebui trimişi undeva departe? …sau că 29% cred că maghiarii ar trebui trimişi undeva departe? …sau că 39% sunt de părere că romii ar trebui trimişi undeva departe? (alte informaţii vor fi făcute publice în curând de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel”).
 
Rolul colectiv al instituţiilor publice de stat, al mass-mediei şi al ONG-urilor a fost reiterat, importanţa de a vorbi în spaţiul public tot mai des despre această temă (a discursului instigator la ură în mediul online), precum a fost reiterată, din nou şi din nou, de către toţi cei care au luat cuvântul, urgenţa cu care educaţia trebuie să intervină!
Făcând referire la cuvintele rostite de unul dintre supravieţuitorii Holocaustului prezenţi în data de 9 octombrie la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului, domnul Victor Negrescu (Ministru delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe) a precizat că:

“şi astăzi, ura promovată poate genera efecte similare. […] Pentru a combate ura, trebuie să o identificăm şi să promovăm mesajul toleranţei.”

Totodată, referindu-se la aspectul online al instigării la ură, domnul Victor Negrescu şi-a exprimat părerea potrivit căreia:

“conţinutul dispare greu din online. Acest tip de mesaje [care instigă la ură, n.r.] nu ar trebui să rămână acolo şi să producă efecte.”

Din partea No Hate Speech Movement a participat Irina Drexler, coordonator naţional No Hate Speech România, care a prezentat pe scurt ceea ce Consiliul Europei face pentru prevenirea şi combaterea discursului instigator la ură (înclusiv prin măsuri ce ţin de Guvernarea Internetului, precum şi, desigur, prin cele 44 de campanii naţionale, inclusiv cea din ţara noastră). Irina a prezentat, de asemenea, cele două manuale deja dezvoltate de Consiliul Europei pentru şi prin intermediul No Hate Speech Movement, care sunt disponibile şi servesc deja drept sprijin pentru viitoare iniţiative ce vin în continuarea celor menţionate la dezbaterea de ieri.

Ne bucurăm să vedem acest subiect pe agenda publică a mai multor părţi implicate relevante şi cu greutate, într-un dialog moderat de domnul Ovidiu Nahoi (redactor-şef RFI Romania).
 

Am răspuns, aşadar, cu bucurie şi interes invitaţiei lansate de către Ministerul Afacerilor Externe de a contribui la acest dialog, reprezentând principiile de drepturile omului promovate de Ministerul Tineretului și Sportului-România, de voluntarii naţionali şi ONG-urile din Comitetul Naţional de Coordonare a campaniei No Hate Speech Romania, parte a No Hate Speech Movement implementată din 2013 de Consiliul Europei.

Evenimentul a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti.

Înregistrarea completă a evenimentului şi un live text găsiţi pe site-ul EurActiv.ro (aici), înregistrarea discursurilor susţinute le găsiţi şi pe CaleaEuropeana.ro (aici), comunicatul de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe îl găsiţi pe site-ul MAE (aici) şi preluat de agenţia de ştiri AgerPres.ro (aici). Alte informaţii găsiţi tot pe site-ul agenţiei de ştiri AgerPres (aici).
Urmăriţi-ne PE FACEBOOK şi PE TWITTER pentru mai multe informaţii despre discursul instigator la ură, atât din România, cât şi din alte ţări.

#FărăUră#NoHate#NoHateSpeech#NoHateCrimes

I.D.