Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

Research
14 martie, 2017
activitati

Discurs instigator la ură în România: câteva cercetări

Pentru că în ultima vreme am fost contactaţi pentru a oferi mai multe informaţii cu privire la cercetările ce au vizat discursul instigator la ură din România, ne-am gândit să prezentăm o scurtă trecere în revistă a acestora, aşa cum se prezintă situaţia la momentul de faţă.

S-au făcut câteva studii în România (nu neaparat în cadrul campaniei naţionale, relansată în 26 iulie 2016, însă de către organizaţii care sunt acum, o parte dintre ele, implicate în ce înseamnă No Hate Speech Movement în România) şi încep să se facă tot mai multe, inclusiv lucrări de licenţă şi de doctorat. Chiar un coleg din Comitetul Naţional de Coordonare a campaniei No Hate Speech Romania, Radu Răileanu de la ActiveWatch, a susţinut recent o teză de doctorat pe tema analizei discursului instigator la ură.

 

Iată, aşadar, câteva studii din România referitoare la discursul instigator la ură:

1. “Discursul instigator la ură în România” (2014), coordonat de Daniela Angi şi Gabriel Bădescu

Link direct aici.

2. “Raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România, 2014-2015”, realizat de Active Watch (Radu Răileanu et al).

Link direct aici.

Aici se regăsesc şi informaţii despre legislaţia din România referitoare la discursul instigator la ură.

3. “Studiu asupra situaţiei discursului instigator la ură în online-ul românesc” (2015), realizat de Radu Meza în cadrul proiectului “Switch OFF/ONline Hate Speech”,  finanțat prin granturile SEE 2009–2014 în cadrul Fondului ONG în România și implementat de Institutul Român pentru Pace (PATRIR) în perioada 1.04.2015 – 31.03.2016.

Link direct aici.

4. „Contexte, experienţe şi răspunsuri la discursul instigator la ură din mediul online: o analiză transfrontalieră comparativă” (2016), realizat de Olga Jubany şi Malin Roiha de la Universitatea din Barcelona, pe baza rapoartelor naţionale realizate de partenerii din Franţa, Italia, România, Spania şi Marea Britanie în cadrul proiectului PRISM – Preventing, Redressing and Inhibiting Hate Speech in New Media, co-finanţat de Programul Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie al Uniunii Europene şi coordonat de Asociaţia ARCI din Italia.
…cu:
– Anexa I: „Discursul instigator la ură în mediul online în România”, I. Codreanu, FDP
– Anexa II: „România: studiu naţional aprofundat. Extras din studiul european cu privire la infracţiunile motivate de ură şi discursul instigator la ură desfăşurat în cadrul proiectului PRISM”

Link direct aici.

(aici este varianta în limba engleză. Varianta în limba română, disponibilă în format fizic, diferă uşor de varianta în limba engleză)

Se regăsesc şi aici informaţii despre legislaţia din România.

Un alt studiu efectuat în cadrul proiectului PRISM, în care este inclusă şi situaţia României, este “Hate Crime and Hate Speech in Europe: Analysis of International Law Principles, EU-wide Study and National Assessments”. Link direct aici.

5. “Raport de cercetare: discursul discriminatoriu şi instigator la ură din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2014 şi reflectarea acestuia în mass-media” (2016), realizat de Adriana Iordache (coord.), Ovidiu Anemţoaicei, Claudia Câmpeanu
Link direct aici.
6. “Bullying-ul în rândul copiilor. Un studiu sociologic la nivel naţional” (2016), realizat de Ciprian Grădinariu, Mihaela Manole, Diana Stănculeanu
Link direct aici.
Nu e chiar despre discurs instigator la ură (DIU), ci despre hărţuire verbală şi fizică (bullying), însă sunt şi aici informaţii care pot fi utile pentru materiale referitoare la infracţiunile motivate de ură (hate crimes).
7.“Discursul instigator la ură în mediul politic din România şi Republica Moldova” (2016), realizat de Irina Corobcenco, Irina Drexler şi Zsuzsanna Kacso
Link direct aiciaici sau aici.
Aici se regăsesc şi informaţii despre legislaţia din România referitoare la DIU.
8. “Raport cu privire la discursul instigator la ură împotriva evreilor şi romilor în social media” (2017), realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”

Link direct aici.

9.  “Raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România, 2015-2016” (2017), realizat de Asociaţia ActiveWatch România (Radu Răileanu et al)

Link direct aici.

10. “Report: Mapping Out the National Context of Online Hate Speech in Romania” (2017), realizat de Maria Koreck, Asociaţia Divers

Link direct aici.

Irina Drexler