Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

asociatia-adevaratii-veloprieteni-romania
9 decembrie, 2016
Editorial

Discurs instigator la ură între şoferi şi biciclişti

Biciliștii sunt parte din trafic! Bicicliștii sunt parte din trafic, fiind participanți activi atât în traficul urban cât și interurban, în scop utilitar, recreativ și pentru ture de cicloturism.

Din cauza lipsei infrastructurii dedicate exclusiv bicicliștilor pe drumurile publice din România, nu de puține ori apar conflicte în trafic între șoferi și bicicliști. De cele mai multe ori limbajul celor două categorii de particpanți la trafic este necivilizat și uneori plin de ură, datorită faptului că nici unii nici alții nu înțeleg încă să împartă în mod civilizat drumurile publice. Această situație este indusă și de autoritățile publice locale și centrale care au omis în ultimii 20 de ani să construiască infrastructura adecvată dedicată biciliștilor și au neglijat elaborarea unor acte normative care să reglementeze problema biciclietei, a unei legi a bicicletei în România.

Un alt motiv artificial de ură între bicicliști și șoferi a fost indus de către autoritățile publice prin realizarea pe trotuarele străzilor a unor piste pentru biciclete, piste neadecvate, construite fără respectarea unor standarde minime de siguranță, absolut necesare deplasării pe bicicletă. S-a indus astfel șoferilor ideea greșită că locul bicicliștilor este pe trotuar și nu pe carosabil, idee ce contravine minimelor reglementări existente în codul rutier (OUG 195/2002 republicat).

Bicicleta este, în special în traficul urban, un mijloc de transport alternativ, ecologic, de cele mai multe ori mai rapid și versatil în comparație cu automobilul. Biciliștii au posibilitatea de a se deplasa cu viteză sporită față de șoferii blocați în trafic, iscând din partea acestora mesaje de ură izvorâte din frustrarea acumulată în timpul petrecut în blocaje.

Considerăm că între bicicliști și șoferi nu există un motiv de conflict real și milităm pentru respectul reciproc între toți participanții la trafic, pietoni, bicicliști și șoferi, și folosirea unui limbaj civilizat, lipsit de ură.

În cei 5 ani de existență Adevărații VeloPrieteni au organizat săptămânal sute de plimbări pe drumurile publice urbane și ture de cicloturism în țară, cu participarea a peste 15.000 de bicicliști din București și din țară, bicicliști ce au parcurs în această perioadă, însumat, peste 30.000.000 km pe 2 roți.

Observăm cu bucurie creșterea exponențială a numărului persoanelor care folosesc zilnic bicicleta în trafic, atât ca mijloc de transport alternativ în deplasarea spre locul de muncă (bike2work) cât și ca mijloc de recreere (bike4fun), dar și a numărului șoferilor care încep să înțeleagă că și bicicliștii sunt parte din trafic.

Asociația Adevărații VeloPrieteni militează pentru drepturile bicicliștilor și pentru respectul reciproc în trafic cu pietonii și șoferii, fără mesaje necivilizate și pline de ură.

Detali despre activitatea și evenimentele organizate de Adevărații VeloPrieteni puteți găsi pe paginile asociației www.adevaratiiveloprieteni.ro și www.facebook.com/AdevaratiiVeloprieteniRomania

Mihai Deneș
Vicepreședinte

Asociația Adevărații VeloPrieteni

I.D.