Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

echipa

fara-ura-ncc-team-2
Campania "Fără ură" / No Hate Speech Movement Romania 2016-2017 (click pentru info)

Comitetul Naţional de Coordonare

01
PATRIR

Mihai Pop

Manager de proiect „Switch OFF/Online Hate Speech” (2015-2016)
02
PATRIR

Irina Drexler

Asistent Manager de proiect „Switch OFF/Online Hate Speech” (2015–2016)
04
PATRIR

Marian Hurducaș

Coordonator campanie online „Switch OFF/Online Hate Speech” (2015–2016)

voluntari

alexandra_enasoaie_voluntar
alexandra_hurducas_voluntar

grup de lucru

bloggeri

2 august: comemorarea Holocaustului împotriva romilor. Priveşte şi nu uita!

oana_huja
daniel_rus
alexandra_hurducas_voluntar
diana_ribana_popa_no_hate_speech
tudor_popa_ce_merita_no_hate_speech
radu_valentin_bazavan_groparu_ro_no_hate_speech
andrei_dobra_makavelis_no_hate_speech
diana_mateiu_no_hate_speech
robert_katai_no_hate_speech
anne_marie_chelariu_no_hate_speech

jurnalisti

Rezumat

Pe 2 august 1944, în aşa-numitul “lagăr al romilor” de la lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, în jur de 3000 de romi au fost exterminaţi într-o singură seară. Această zi este marcată drept Ziua de Comemorare a Genocidului împotriva Romilor.

Cover photo Dik i na Bistar

Departamentul de Tineret al Consiliului Europei sprijină reţeaua internaţională a tinerilor romi “TernYpe” (TernYpe International Roma Youth Network) care, împreună cu organizaţiile partenere, organizează între 29 iulie – 4 august un eveniment educativ şi de comemorare ce implică aproximativ 200 de tineri romi şi ne-romi reuniţi la Auschwitz-Birkenau. Principalul obiectiv al Dik He Na Bister (Look and don’t forget / Priveşte şi nu uita) este de a creşte gradul de conştientizare în rândul tinerilor europeni, în rândul societăţii civile şi a decidenţilor în ceea ce priveşte Genocidul împotriva romilor, precum şi în ceea ce priveşte mecanismele “anti-ţigănism” într-un context provocator generat de rasismul aflat în creştere, a discursului instigator la ură aflat în creştere şi a extremismului aflat în creştere în Europa.

Consiliul Europei sprijină activităţile TernYpe şi ale tinerilor romi în cercetarea, dezbaterea şi descoperirea însemnătăţii Genocidului împotriva romilor ca o modalitate de a înţelege drepturile omului şi istoria şi de a sprijini lucrul împotriva discriminării.

Citat supravietuitor Holocaustul Romilor

Manualul “Right to Remember” (Dreptul la aducere-aminte) adresat educării tinerilor cu privire la Genocidul împotriva romilor a fost dezvoltat în cadrul proiectului Roma Youth Action Plan (Planul de Acţiune pentru Tinerii Romi) de a sprijini pe toţi cei interesaţi şi dornici de a promova o conştientizare aprofundată a Genocidului împotriva romilor şi de a combate discriminarea.

Profile photo Dik i na Bistar

Pentru a organiza evenimente educative sau de creştere a gradului de conştientizare cu privire la ziua de 2 august 1944, puteţi consulta, pentru inspiraţie, următoarele website-uri:

  • Manualul “Right to Remember” – disponibil aici.
  • Dik He Na Bister  (Look and Don’t Forget / Priveşte şi nu uita) –aici.
  • TernYpe International Roma Youth Network – aici.
  • Roma Youth Action Plan (Planul de Acţiune pentru Tinerii Romi) – aici.
  • Ceremonia de comemorare de la Auschwitz-Birkenau, transmisă prin Facebook Live pe pagina Dik I Na Bistar – aici.

#RomaGenocide #2August #Remember #RomaYouth
#HolocaustulÎmpotrivaRomilor #2August #Comemorare #TineriRomi

Textul acestei postări a fost inspirat de textul publicat de colegii de la No Hate Speech Movement aici.

I.D.

Nota Bene:

Grupul etnic minoritar la care se face cel mai frecvent referire prin instigare la ură în cele 2,6 milioane de comentarii online, analizate în perioada ianuarie-iunie 2015, este cel al romilor, aratã studiul realizat în 2015 de cãtre lect. dr. Radu Meza de la FSPAC – Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, pentru Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR), disponibil pe site-ul http://nohatespeech.ro/discurs-instigator-la-ura-in-romania-cateva-cercetari/

Totodatã, studiul realizat în 2017 de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel (disponibil la acelaşi link de mai sus) aratã cã sunt 168 de grupuri de Facebook în ţara noastrã (cu 1200 de utilizatori activi) care instigã împotriva evreilor şi romilor.

Întregul infografic este disponibil pe site-ul www.nohatespeech.ro, aici: http://nohatespeech.ro/piramida-urii-infografic/

Piramida urii

bogdan_rosca_no_hate_speech
rares_pascu_no_hate_speech
mihai-bacalu
ada_prundar_no_hate_speech
anca_dinu_no_hate_speech
corina_brandusan_no_hate_speech