Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

Albania room photo openning session - 2 - square shape
2 mai, 2017
activitati

Întâlnire internaţională de coordonare, la Bucureşti

A cincea şi ultima întâlnire internaţională de coordonare a campaniei No Hate Speech Movement a Consiliului Europei va avea loc între 26-30 iunie la Bucureşti!

Ministerul Tineretului şi Sportului din România, împreună cu Comitetul Naţional de Coordonare a campaniei No Hate Speech Movement a Consiliului Europei în România, Departamentul pentru Relaţii Interetnice (structură aflată în subordinea Primului Ministru) şi Federaţia Română de Fotbal (membră în Comitetul Naţional de Coordonare No Hate Speech Romania) şi-au manifestat interesul de a organiza la Bucureşti, la finalul lunii iunie a acestui an, împreună cu Consiliul Europei, cea de-a cincea (şi ultima) întâlnire internaţională a tuturor coordonatorilor naţionali din cadrul campaniei „No Hate Speech Movement” împotriva discursului instigator la ură.

No Hate Speech Movement este o campanie de tineret iniţiată în 2012 şi lansată în 2013 de Consiliul Europei, prin intermediul Departamentului de Tineret, cu scopul de a aduce în discuţie problema discursului instigator la ură în mediul online şi de a mobiliza în special tinerii pentru promovarea educaţiei pentru Drepturile Omului şi a valorilor democratice, reducând astfel nivelul de acceptare a acestui tip de discurs şi încurajând raportarea acestuia prin toate mijloacele disponibile.

În prezent, campania No Hate Speech Movement este implementată în peste 44 de ţări din Europa, dar nu numai, printre care se află şi România. Coordonarea campaniei naţionale este asigurată de Comitetul Naţional de Coordonare, relansat de Ministerul Tineretului şi Sportului în iulie 2016. Din acest Comitet fac parte, alături de 4 persoane din partea Ministerului Tineretului şi Sportului din România, 9 ONG-uri cu activitate în domeniul Drepturilor Omului, selectate în urma unui concurs public de dosare. Alături de acestea, din Comitetul Naţional de Coordonare fac parte, ca invitaţi permanenţi, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În fiecare an, Consiliul Europei, împreună cu unul dintre statele care implementează această campanie la nivel naţional, organizează întâlnirea anuală de coordonare la nivel internaţional. În acest an, România şi-a manifestat interesul de a organiza această întâlnire la Bucureşti, ţara noastră fiind printre cele mai active în această campanie şi susţinută activ de Consiliul Europei pentru organizarea acestei întâlniri de anvergură internaţională.

Întâlnirea va avea loc la Bucureşti şi presupune 3 zile de lucru efectiv în perioada 26-30 iunie 2017 pentru un număr de aproximativ 65 de persoane din aproximativ 44 de ţări, alături de echipa din partea Consiliui Europei şi invitaţi la nivel înalt, atât din partea României, cât şi din partea Consiliului Europei.

Albania 2016 group photo

Fotografie de grup de la a 4-a întâlnire anuală de coordonare a No Hate Speech Movement   (Tirana, 23-25 septembrie 2016). Fotografie realizată de echipa No Hate Speech Albania.

După această ultimă întâlnire de coordonare va urma, în prima parte a anului 2018, la Strasbourg, întâlnirea de evaluare a celor două etape de implementare a campaniei No Hate Speech Movement (2013-2015 şi 2015-2017).

Iniţiativa No Hate Speech Movement implementată de Consiliul Europei prin Departamentul de Tineret se va încheia, sub forma actuală, la finalul anului 2017, însă Consiliul Europei va continua demersurile începute prin această campanie, sub o altă formă, la un alt nivel, prin intermediul unui alt departament.

Fotografii de la a precedenta întâlnire anuală de coordonare a No Hate Speech Movement găsiţi pe pagina de Facebook No Hate Speech Romania, la secţiunea poze.

I.D.