Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

Collage
9 octombrie, 2017
activitati

No Hate Speech Movement la Misiunea Uniunii Europene la ONU

Vineri, 6 octombrie, a avut loc la Misiunea Uniunii Europene la Organizaţia Naţiunilor Unite un eveniment organizat de către Delegaţii de Tineret ai Regatului Ţărilor de Jos şi ai Ungariei, pe tema combaterii extremismului de către tineri.

Evenimentul a fost organizat în contextul rezoluţiei 2250 a Consiliului de Securitate (2015), care se axează pe contribuţia generaţiei tinere la promovarea şi menţinerea păcii. Prezenţi au fost oficiali din partea Misiunii Uniunii Europene la Naţiunile Unite şi UNDP (United Nations Development Programme – UNDP).

În exemplele de bune practici oferite a fost inclusă şi iniţiativa No Hate Speech Movement a Consiliului Europei, prin capacitatea sa de a-i motiva pe tineri să îşi asume un rol activ împotriva discursului instigator la ură.

Vlad Măcelaru şi Ioana Covei au luat parte la eveniment în calitate de Delegaţi de Tineret ai României la Naţiunile Unite (UN Youth Delegate – Romania) şi au oferit exemple de bune practici la nivel naţional, inclusiv No Hate Speech Romania.

1

Evenimentul vine în continuarea recentului discurs susţinut la New York de către actualii delegaţi de tineret la ONU din partea României, în care s-a regăsit şi problema discriminării pe criterii precum genul, orientarea sexuală, etnia ş.a.m.d..

O soluţie pe care o menţionează Ioana şi Vlad este informarea tinerilor cu privire la drepturile pe care le au. Educaţia, cu alte cuvinte, formală şi non-formală, joacã un rol esenţial. Echipa No Hate Speech Movement lucrează în continuare la prevenirea şi combaterea discursului instigator la ură prin educaţia pentru drepturile omului.

“[…] Young​ ​people’s​ ​development​ ​is​ ​affected​ ​by​ ​discrimination​ ​as​ ​well​ ​–​ ​girls, LGBT youth, ​ ​ethnic​ ​minorities,​ people​ ​with​ ​disabilities, ​​all​ ​struggle​ ​against​ ​preconceived​ ​notions​ ​regarding​ ​their worth and barriers. Barriers that make it harder for them to prove that worth. ​What​ ​is​ ​even​ ​more​ ​important ​is that very often they are ​not​ ​informed​ ​regarding​ ​their​ ​rights​ ​and​ ​human​ ​rights​ ​in general. This awareness is key to reduce vulnerability and allow young people to gain decisional autonomy. In other words, growing up.”

Un rezumat al discursului actualilor delegaţi de tineret la ONU din partea României se regăseşte pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului din România, aici.

Totodată, puteţi urmări întregul discurs în înregistrarea de mai jos, sau îl puteţi citi pe pagina de Facebook a programului Delegat de Tineret la ONU (UN Youth Delegate – Romania), aici.

Urmăriţi-ne PE FACEBOOK şi PE TWITTER pentru a afla mai multe despre discursul instigator la ură, atât din România, cât şi din alte ţări.

Text şi foto:

Vlad Măcelaru, Ioana Covei
(Delegaţi de Tineret la ONU din partea României, 2017-2018)

Mihai Sebe
(Ministerul Tineretului şi Sportului din România)

Irina Drexler
(Coordonator naţional No Hate Speech Movement în România)