Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

Protest Bucuresti 5 febr 2017
6 februarie, 2017
activitati

Proteste fără discurs instigator la ură în România

Zilele trecute, publicam pe Facebook acest mesaj din partea unei colege a Comitetului Naţional de Coordonare a campaniei No Hate Speech Movement în România, referitor la protestele de amploare din România acestor zile, la care au participat, în toată ţara, sute de mii de persoane:

“Din orice colţ al ţării am fi, cu toţii suntem conectaţi cu evenimentele naţionale derulate zilele acestea şi, indiferent de rezultat, vom simţi fiecare impactul deciziilor ce sunt sau vor fi luate. Viziunile fiecăruia dintre noi despre drumul care asigură progresul ţării şi dezvoltarea cetăţenilor pot fi diferite, însă faptul că toţi ne dorim, pe fond, o Românie stabilă economic, social şi politic este ceea ce ne aduce împreună.

Într-un moment pe care mulţi îl numesc criză naţională este esenţial să ne păstrăm calmul, să acţionăm informat şi cugetat şi sã evitãm instigarea la urã faţã de orice persoană sau grup, indiferent de apartenenţa politică sau votul sãu. Într-o lume care aspiră la pace şi democraţie stabilã este esenţial să rămânem vigilenţi, raţionali şi uniţi.

Istoria ne demonstreză că violenţa naşte violenţă, aşadar încurajăm toţi participanţii de la proteste sã nu instige la urã şi sã nu cadã în capcana de a se comporta violent.

#FărăUră , #ViolentaNasteViolenta, #NoHate

Câteva zile mai târziu, protestele continuând şi luând amploare în toată ţara, am distribuit şi acest mesaj din partea lui Andrei Popescu, fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului din România, pledând pentru proteste fără derapaje înspre un discurs instigator la ură:

Proteste ian febr 2017 - Andrei Popescu si prietena

“PSD, ciumă roșie?!!!
Un apel la solidaritate…

Îmi place atmosfera protestelor din zilele acestea. După atâtea zile și sute de mii de oameni în stradă, cu excepția unui moment regretabil, dominanta rămâne… foarte multă energie bună. Ieri, în timp ce căram instrumentele de la mașină Jean-Baptiste remarca că este incredibil câtă bucurie aduce un pic de ritm și cum reușește să liniștească și oameni care vin inițial cu mesaje pline de ură, după ce le explicăm calm că noi dorim să transmitem exclusiv mesaje pozitive.

Fiecare este liber să strige și să susțină orice slogan. Dar nu trebuie să facem confuzie între presiunea maselor (foarte bună pentru a susține o idee) și valorile personale. În stradă se strigă multe. Nu suntem obligați să aderăm la toate. Este dreptul nostru să decidem pe care le susținem și pe care nu. Iar dacă nu suntem confortabili cu anumite mesaje, să ne păstrăm pur și simplu energia pentru momentele care ne reprezintă.

Un astfel de mesaj îl resimt ca fiind cel cu “ciuma roșie”, care pune tot PSDul într-o poziție ireconciliabilă. Repet, părerea mea. Știu foarte mulți PDSiști mișto, cu idealuri. Nu cred că este ok să îi punem pe toți în aceeași oală.

În aceeași cheie, am văzut multe mesaje pe Facebook prin care, într-un fel sau altul, sunt blamați cei care au votat cu PSDul. NOT OK, aș zice. Faptul că o mână de oameni iau decizii iraționale și se ascund în spatele celor care i-au votat, nu îi face vinovați pe cei care au votat cu ei pentru cu totul și cu totul alte motive.
În primul rând, această abordare nu face decât să îi îndepărteze pe acești votanți care, altfel, cred că ar fi mult mai motivați zilele astea să fie și ei prezenți la proteste. În al doilea rând, crează premisele politizării protestelor. În al treilea rând, cel mai important, ne divizează în mod artificial.

#FărăUră #CuDrag #proTESTcetățenesc #NeamUnitpebune #FărăDivizare

PS Mulțumim Ana-Maria Grădinariu și Florentina Chiru pentru pancartă :)

I.D.