Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

Menno - Radio Europa Libera - 2
2 octombrie, 2017
interviu

Radio Europa Liberă: interviu cu Menno Ettema (coordonator No Hate Speech Movement)

Coordonatorul european al iniţiativei No Hate Speech Movement a Consiliului Europei, Menno Ettema, a acordat un interviu la Radio Europa Liberă cu ocazia Zilei de Acţiune dedicată de echipa No Hate Speech Movement prevenirii şi combaterii discursului instigator la ură împotriva musulmanilor.

Câteva fragmente din acest dialog cu Iolanda Bădiliţă, jurnalist la Radio Europa Liberă, corespondent special la Consiliul Europei:


Europa Liberă: Aș dori să comentez cu Dumneavoastră o serie de mituri legate de musulmani. Primul: Islamul este o religie violentă, iar musulmanii se identifică cu terorismul.

Menno Ettema: „Acesta este discursul care ne însoțește de peste un an, de când s-au produs atacurile teroriste. S-au luat măsuri de securitate și de urgență, pentru protejarea populației. Această situație afectează în mod disproporționat musulmanii, iar acest lucru subminează coeziunea în societate și drepturile omului. Majoritatea musulmanilor este integrată în societățile unde aceștia trăiesc. Potrivit celui mai recent sondaj al Agenției Europene pentru Drepturile Omului, 76% dintre musulmani se simt integrați acolo unde trăiesc. Și pot confirma că în toate campaniile pe care le-am făcut, majoritatea femeilor și bărbaților musulmani cu care am lucrat o fac pentru că doresc să își aducă contribuția la instaurarea și respectarea drepturilor omului și democrației. Aceste stereotipuri alimentează discursul xenofob și discriminatoriu, și va crea un crater între noi și ei. Asta îi face pe ei să nu se simtă parte din comunitatea europeană. Ca atare, ceea ce spune majoritatea, și anume că acțiunile unui individ nu reprezintă acțiunile întregului grup, este cât se poate de just. Așa este. Nu putem generaliza și spune că acțiunea unor indivizi este caracteristică comunității în ansamblu. Este ceea ce susținem și noi: musulmanii sunt foarte diferiți, au convingeri diferite.”

[…] “Încă o informație extrem de importantă din raportul FRA: musulmanii au mai multă încredere în instituțiile statului decât restul cetățenilor. Iată un indicator care arată încrederea lor în standardele democratice.”

Europa Liberă: Ce sfat ne dați nouă, celor care nu suntem musulmani, cum să ne comportăm cu colegii sau vecinii noștri musulmani?

Menno Ettema: „Cred că este vorba de un proces continuu de învățare. Și campania „No Hate”, care se derulează online, este un instrument de educare a publicului, cum să evite sau cum să sancționeze limbajul de ură. Educația privind drepturile omului ar trebui integrată în viețile noastre, în școli, în învățatul informal, în practica de zi cu zi. Nu este vorba de a cunoaște regulile, convențiile, textele de lege, cât de aplicarea lor în practică. Asta este provocarea pe care o avem: să încredere în ceilalţi, să ne angajăm in dialog, atunci când nu suntem de acord cu o opinie să o facem într-un mod respectuos, să avem aceeaşi înţelegere a ideii de egalitate. Cred că pur și simplu trebuie să ne angajăm în comunicare cu vecinii și să începem să ne lămurim, sa întrebăm, care este motivul pentru cutare sau pentru cutare lucru care se întâmplă în comunitatea musulmană și să ne bucurăm de diversitate, căci diversitatea ne îmbogățește pe noi toți.”

Interviul se regăseşte în întregime, atât în format video, cât şi transcris, pe site-ul Radio Europa Liberă, în limba română, aici (transcriere), aici (video) şi aici (pe YouTube).

Urmăriţi-ne pe Facebook şi pe Twitter pentru mai multe informaţii despre discursul instigator la ură, atât din România, cât şi din alte ţări.

Irina Drexler