Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

Toolkit Article 19 - v2
21 ianuarie, 2016
blog

Set de instrumente pentru înțelegerea Discursului Instigator la Ură

Set de instrumente oferit de cei de la Article 19

pentru identificarea Discursului Instigator la Ură

și modalități de a-l contracara

 

La finalul lui 2015 cei de la Article 19 au lansat un set de instrumente pentru identificarea discursului instigator la ură și modalități de a-l contracara, protejând totodată dreptul la liberă exprimare și egalitate.

Inițiativa celor de la Article 19 vine ca răspuns la cererile în număr tot mai mare de a clarifica ce poate fi catalogat drept discurs instigator la ură și de a răspunde provocărilor pe care un astfel de discurs le aduce cadrului general al Drepturilor Omului.

Astfel, 3 întrebări cheie sunt luate în calcul în acest document:

  1. Cum identificăm discursul instigator la ură care poate fi restricționat și cum îl deosebim de cel care este protejat?
  2. Ce măsuri pozitive pot lua statele și alte părți implicate pentru a contracara discursul instigator la ură?
  3. Ce tip de discurs instigator la ură ar trebui interzis la nivel statal și în ce condiții?

Principiul care a stat la baza acestui document este cel potrivit căruia acțiunile coordonate și concentrate de a promova dreptul la liberă exprimare și egalitate este esențial pentru cultivarea unei societăți democratice diverse, pluralistice și tolerante în care toate Drepturile Omului pot fi asigurate pentru fiecare individ.

În acest document se vorbește, de asemenea, despre dificultățile întâmpinate în stabilirea unei definiții unitare asupra a ceea ce înseamnă discurs instigator la ură, despre politicile pe care statele și actorii non-statali le pot crea pentru a asigura un spațiu unde dreptul la liberă exprimare și egalitate se respectă, precum și despre circumstanțele excepționale în care statul este obligat de legile internaționale să interzică formele cele mai severe de discurs instigator la ură.

Mai multe detalii despre conținutul documentului se regăsesc pe site-ul Article 19, aici.

Documentul în întregime poate fi consultat aici.

I.D.