Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

DSCN2524
19 octombrie, 2015
blog

Studiu asupra discursului instigator la ură în online-ul românesc

Studiul, disponibil aici, a fost realizat la Cluj-Napoca în cadrul proiectului „Switch OFF/ONline Hate Speech” implementat de PATRIR, după ce în 2013, tot la Cluj-Napoca, la inițiativa Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, a fost realizat „Studiul asupra discursului instigator la ură din România”, coordonat de prof. univ. dr. Gabriel Bădescu și Daniela Angi, asistent de cercetare științifică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Cercetarea efectuată de Radu Meza urmărește discursul instigator la ură în mediul online românesc în trei dintre cele mai importante spații publice de expresie la ora actuală: comentariile publicate pe Facebook (pe pagini ale unor persoane publice), pe bloguri și în ziarele online.

Au fost studiate peste 2,6 milioane de comentarii în limba română din perioada ianuarie-iunie 2015, urmărind apariția în același context a unor referințe la grupuri care devin frecvent ținte ale discursului instigator la ură cu elemente de limbaj violent.

Printre paginile de Facebook analizate se regăsesc conturile oficiale ale lui Mircea Badea, Klaus Iohannis, Simona Halep, Sorin Ovidiu Vântu, Connect-R, Alex Velea, Cabral, Puya, Cătălin Măruță. În ceea ce privește blogurile, s-au luat în calcul zoso.ro, arhiblog.ro, adihadean.ro, ciutacu.ro, piticigratis.ro sau tudorchirila.blogspot.ro. Ziarele online analizate au fost adevarul.ro, evz.ro, gandul.info, hotnews.ro și jurnalul.ro.

În setul de date extrase și analizate se poate observa că grupul etnic minoritar la care se face cel mai frecvent referință în comentariile din mediul online este cel al romilor. S-au întâlnit de asemenea cu frecvență semnificativă referințe la etnicii maghiari și evrei și referințe la membrii comunității LGBT. S-a remarcat de asemenea și utilizarea unor termeni peiorativi, ofensatori (”bozgori”, ”jidani”, ”poponari”) utilizați pentru a face referință la aceste minorități într-un număr considerabil de comentarii (de pe Facebook) – aceste instanțe constituindu-se în DIU prin conotația negativă asociată termenilor.

Actele cele mai frecvente de violență în limbaj în mediul online au cel mai frecvent ca și conținut termeni care fac referință la prostie și debilitate (”prost”, ”tâmpit”, ”ignorant”, ”cretin”, „dobitoc”, ”retardat”, ”handicapat” etc.). Apar cu mare frecvență de asemenea și expresii obscene explicite, dar cu mai mare frecvență relativă în comentarii de pe bloguri și ziare online (unde de cele mai multe ori există posibilitatea publicării sub pseudonim) decât pe Facebook (unde publicarea de comentarii se face cu contul atașat profilului personal).

Rezultatele indică o frecvență relativ mică a acestui fenomen per ansamblu (așa cum este el definit la nivelul Consiliului Europei) – sub 1/%, pe eșantionul studiat, dar și câteva contexte și perioade bine definite în care indicatorii folosiți pentru a detecta acest tip de discurs apar foarte frecvent, sugerând posibilități de continuare a cercetării prin metode ce permit studiul în adâncime al acestor contexte.

I.D.