Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

logo love human rights_02_RO
10 decembrie, 2017
activitati urmatoare

Zi de Acţiune: drepturile omului în mediul online

Love human rights
Drepturile omului în orice zi, pentru oricine, oriunde!

10 decembrie 2017 — Ziua de Acţiune pentru Drepturile Omului în mediul online

Drepturile omului au fost proclamate pe 10 decembrie 1948 în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Ele sunt acum consfinţite în convenţii internaţionale, constituţii naţionale şi legislaţie. Ele dau o formă comunităţilor şi felurilor în care convieţuim, ne rezolvăm disputele şi împărtăşim în succesele noastre în moduri pe care de multe ori nu le observăm. Drepturile Omului pentru oricine, în fiecare zi şi oriunde reprezintă o realizare de preţuit şi susţinut.

Drepturile omului reflectă aspiraţii şi nevoi la fel de vechi ca umanitatea. Însă universalitatea lor a fost recunoscută abia în 1948. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale a fost adoptată în 1950. Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului monitorizează aplicarea acestei Convenţii şi ia decizii cu privire la mii de plângeri individuale. Drepturile omului pot fi invizibile, precum aerul pe care îl respirăm pentru a trăi, însă ele sunt la fel de esenţiale pentru a convieţui cu respectarea demnităţii. Drepturile Omului dau formă multor aspecte ale vieţii noastre de zi cu zi. Spre exemplu:

Luăm multe dintre aceste drepturi de-a gata. Se întâmplă ca atunci când suntem privaţi de ele să cerem  justiţie şi egalitate, pentru că este dreptul nostru şi este demnitatea noastră în joc. Şi da, apelul la o soluţie, la satisfacţia eficientă din partea tribunalelor competente este în sine de asemenea unul dintre drepturile omului (articolul 13, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului).

Recomandarea Consiliului Europei (2016)6 referitoare la drepturile utilizatorilor de Internet recunoaşte importanţa Internetului atât ca unealtă, cât şi ca spaţiu public pentru democraţie, evidenţiind faptul că drepturile omului trebuie să se aplice în mod egal în mediul online şi offline. Spre exemplu, dacă ne aşteptăm ca scrisoarea de Ziua Îndrăgostiţilor să ne fi livrată fără a fi deschisă şi împărtăşită cu toată lumea din oraş, nu ar trebuie ca acelaşi lucru să se aplice şi în cazul e-mail-urilor? (dreptul la respect pentru viaţa privată şi de familie)

Educaţia şi libertatea de exprimare sunt fundamentale pentru ca Drepturile Omului să înflorească. Este astfel evident că toate instrumentele majore pentru drepturile omului includ protejarea şi promovarea libertăţii de exprimare, dreptul la educaţie şi dreptul de a învăţa despre Drepturile Omului.

A învăţa despre drepturile omului şi cum să le aplicăm în viaţa noastră de zi cu zi este un proiect pe tot parcursul vieţii. Internetul a accelerat acest proces, oferind mai multe informaţii despre lumea din jurul nostru şi oamenii săi mai mult decât oricând altcândva. Dar Internetul este de asemenea o nouă platformă pentru încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului, inclusiv discurs instigator la ură.

LHR_postcard_online RO_v7_no_logo

Discursul instigator la ură subminează drepturile omului, chiar şi atunci când este utilizat sub pretextul libertăţii de exprimare. Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI), în raportul său anual pe 2016, avertizează că o crescândă dihotomie între “noi” şi “ei” s-a dezvoltat în discursul public al multor ţări şi cum aceste dihotomii exclud oameni pe baza culorii pielii lor, a religiei, limbii sau etniei.

Cunoscându-ne drepturile omului şi ajutând alţi oameni să le cunoască este o cale de a le proteja şi promova, online şi offline.

Campania No Hate Speech Movement a mobilizat până în prezent mii de activişti din 2013 pentru a creşte gradul de conştientizare asupra daunelor făcute de discursul instigator la ură şi pentru a promova drepturile omului în mediul online. 10 decembrie 2017 este ultima Zi de Acţiune oficială pentru întreaga campanie. Întrucât drepturile omului sunt sub ameninţare în multe locuri, această zi va fi dedicată pentru a le apăra cu mândrie şi a le acorda vizibilitate. Suntem mândri de drepturile noastre ale omului şi suntem apărători mândri ai drepturilor omului. Cu drag.

NHSM Romania Cover photo FB

Obiectivele Zilei de Acţiune:

 Între 1 şi 10 decembrie campania a întărit gradul de conştientizare asupra faptului că Drepturile Omului în orice zi, pentru oricine, oriunde reprezintă o realizare ce trebuie preţuită, sprijinită şi promovată. 

Obiectivele sunt de:

Textul original îl puteţi găsi pe blogul campaniei No Hate Speech Movement, aici.
Mai multe detalii despre activităţile recomandate (cu buget redus şi chiar 0) puteţi citi aici.

Text: No Hate Speech Movement

Trad: Irina Drexler

I.D.