Raporteaza episod de hatespeech

Inchide

News / Studii / Portret / Interviu / Editorial / Activitati Urmatoare

9 oct 2017 - Comemorarea Holocaustului din Romania - presidency_ro -
9 octombrie, 2017
activitati

Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului

În discursul rostit astăzi de Preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului, s-au regăsit şi menţiuni cu privire la prevenirea şi combaterea discursului instigator la ură împotriva evreilor.

Totodată, a fost reiterată importanţa educaţiei în spiritul respectării drepturilor tuturor oamenilor, precum şi progresele făcute în acest sens.

Cele două manuale dezvoltate de Consiliul Europei pentru şi prin intermediul No Hate Speech Movement cu siguranţă pot contribui şi în România la prevenirea şi combaterea discursului instigator la ură inclusiv împotriva evreilor. #RomâniaEducată

We CAN

Bookmarks - Connexions

Cc: Ministerul Educației Naționale-RomâniaInstitutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel


“[…] Doamnelor și domnilor,

Am spus încă de la început că unul dintre obiectivele mandatului meu în privința memoriei națiunii este să apăr amintirea victimelor Holocaustului.

Sunt conștient că este un demers complex și de durată, dar sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară. Orice forme de intoleranță, rasism, ură și discriminare reprezintă amenințări la adresa democrației.

De aceea voi continua să apăr acele modele și acțiuni din societate care contribuie la promovarea responsabilității și toleranței, non-discriminării și respectului pentru demnitatea ființei umane. Cred cu tărie că acțiunea de asumare a trecutului trebuie transformată în politică publică și sprijin pe deplin înființarea unui Muzeu al Evreilor și al Holocaustului la București.

Am anunțat recent lansarea unei largi consultări asupra educației și, în viitor, subliniez aici, aceasta va fi una din temele majore de dezbatere publică pe care le voi susține.

Și în acest caz, al memoriei Holocaustului, educaţia are un rol fundamental pentru însușirea valorilor democratice. S-au făcut eforturi instituționale majore, dar există încă tineri care nu au nici un fel de cunoștințe despre Holocaust, despre ororile și erorile acelor ani, iar acest lucru trebuie îndreptat.

Generațiile noi au datoria să înțeleagă și să recunoască tragedia Holocaustului și să acționeze cu demnitate în fața istoriei pentru ca asemenea atrocități să nu se mai repete niciodată.”

+

“[…] România este astăzi o țară care a făcut progrese foarte importante în domeniul recunoașterii și asumării Holocaustului. În consecință, avem pe lângă acest memorial și ziua legală comemorativă, cursuri consacrate, un manual dedicat pentru liceu, un institut specializat, iar documentele de arhivă privind genocidul evreiesc sunt la dispoziția tuturor celor interesați.

A fost un proces dificil, dar am arătat că ne-am însușit întru totul lecția trecutului. Am ales să fim vigilenți, să prevenim și să combatem orice formă incipientă de ură, discriminare și insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. Am ales cu responsabilitate să apărăm zi de zi libertățile civile, prin lege și prin apelul la justiție, nu doar prin carte. De aceea, vă pot asigura astăzi că în România nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute în acei ani tulburi.”

“Acum, când mii de refugiați bat la porțile continentului nostru, tentațiile populismului și rasismului riscă să renască. Împreună cu statele Europei, avem datoria de a le respinge.”

În Raportul cu privire la Discursul instigator la ură împotriva evreilor şi romilor în social media, publicat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel în aprilie 2017, se discută despre “existența unor grupuri online organizate în mod explicit pentru diseminarea mesajelor antisemite și anti-Roma. Descrierea și numele acestor grupuri sunt relevante pentru convingerile ideologice ale instigatorilor la ură, precum și pentru tipurile de medii care îi stimulează pe utilizatorii antisemiți și anti-Roma să fie activi.”

Au fost identificate, se arată în raport, 168 de astfel de grupuri “care în mod sistematic incită la ură împotriva romilor și evreilor.”

Mai multe informaţii puteţi găsi accesând Raportul pe site-ul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, aici: http://www.inshr-ew.ro/…/proiecte/DIU/DIU_social_media_1.pdf

#FărăUră#NoHate#NoHateSpeech#NoHateCrimes

#9octombrie
#HolocaustulDinRomânia

I.D.